Hoe bereid ik mezelf voor op het Groot Dictee?

feather quill style pen in pink hot pink coal black 150x150 Hoe bereid ik mezelf voor op het Groot Dictee?“Het Groot Dictee… wat moet ik ermee?” hoor ik vaak. “Het is onnatuurlijk en zit vol instinkers.” “Ze spreken het expres verkeerd uit.” “Daar doen alleen taalpuristen aan mee.”
Natuurlijk is het Groot Dictee der Nederlandse Taal geen alledaags dicteetje en natuurlijk proberen ze je te vloeren met d’s en t’s en woorden die al 58 jaar niet zijn uitgesproken door een gemiddelde Nederlander.

Maar dat maakt me allemaal niets uit, want het Groot Dictee is leuk! Ook al heb ik ieder jaar tig fouten, ik geef het toe… Het dictee is is geen eitje. Dat is juist de lol ervan. Plus de schoolse stress voor het gevoel van ultieme nostalgie. En niet onbelangrijk: je moet je focussen en je moet het zelf doen. Geen online groene boekje bij de hand, geen spellingscontrole of spellingsadvies. Geen overleg met een collega en een eindredacteur kun je dat uur al helemaal vergeten. Nee, je staat er deze keer alleen voor.

Voorbereiding op het Groot Dictee der Nederlandse Taal
Dit jaar heb ik het anders aangepakt: ik heb me voorbereid. En nee, ik ga niet iedere week braaf naar de ‘Hoe-word-ik-heer-en-meester-van-het-Groot-Dictee-cursus’. Ik pak het bescheiden aan:

  •  Aangemeld bij beterspellen.nl. Iedere dag 4 multiple choice spellingsvragen. Meld je aan voor niveau 3F. Daar zitten soms lastige tussen.
  • Kent uw eigen zwakheden. Woorden los of aan elkaar is mijn zwakheid. Het Groot Dictee weet dat en is er daarom scheutig mee. Speciaal voor mij. Check daarom goed de spellingsregels van het onderdeel dat je lastig vindt.
  • Geef je sympathie, maar vooral je aversie t.o.v. Philip Freriks een plek. You love him, you hate him. Maakt niet uit, zorg ervoor dat het geen belemmering vormt tijdens het dictee. Want dan heb je potdomme wel wat beters te doen.

Het Groot Dictee meedoen: 12 dec. 20:25 Ned.1
Lees alles over het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Reageren uitgeschakeld

Filed under Nederlands, taal, taal op tv

Comments are closed.

Time executed 0 seconds