Voetbaltaal met ballen

oranje matje 150x150 Voetbaltaal met ballenBinnenkort is het zover: de oranjegekte barst los en de aanvalluhtrompetten en beschimmelde vuvuzela’s komen weer uit de kast.

Oranjeshock
Regelmatig weet ik mensen te shockeren,die mij redelijk goed denken te kennen, met de mededeling: Lon kijkt heel graag voetbal. Ik volg namelijk elke meter die onze jongens op de groene mat zet. Van iedere stap, iedere trap, kopstoot of karatetrap wil ik geen milliseconde missen. Ik kom bij elk schot dat minstens 20 meter naast het doel gaat al uit mijn stoel. Maar laat een ding duidelijk zijn: ik hijs mezelf niet in een oranje leeuwenpak. Nee. Grrrmmm.

Oranjemarketing
Iedere twee jaar rinkelt de oranjemarketing zich rijk. Zo’n 100 grote bedrijven doen dit jaar iets met de combinatie voetbal, oranje, EK, gemiddelde Nederlander.
Natuurlijk, want iedereen wil een rode, witte, blauwe en oranje Welpie of Beesie, een Heineken bierhoed van 105 cm of oranje wc-papier in z’n bilnaad (het wc-papier, niet het Beesie of de bierhoed van 105 cm).

Oranjegekte zorgt voor nieuwe woorden: Gullitpet, Bavariajurk, Oranjecamping, Holland House. Dat is een leuke bijkomstigheid. Het oranjevirus is besmettelijk. Hoe verder we komen, hoe epidemischer het wordt.

Maar ik wil geen…
Maar ik wil geen rood-wit-blauwe Zeeuws meisje look, ik wil geen oranje cowboyhoed of toeter (de vuvuzela’s verkopen ze nu als oranje toeter zag ik laatst). Ik wil voetbal. En ik wil dat het óver voetbal gaat. Niet over die vreselijke gezelligheid die erbij hoort. Met  vrouwen die het leuk maken voor de mannen en de kinderen. Alle oranje outfits. En laat die oranje tompouces alsjeblieft bij de Hema verrotten.

Als ze eruit liggen na de eerste ronde, is dat enorm balen en als we doorgaan is dat übercool. Maar mijn leeuwenpak blijft in de kast, dat bewaar ik voor Koninginnedag.

foksuk wkgekte1 Voetbaltaal met ballen

2 Comments

Filed under taal, taalnieuws

2 Responses to Voetbaltaal met ballen

  1. we zullen zien waar het overgaat. ik ben bang dat het voetbaltaal wordt met niet al te veel ballen

  2. Voetbal laat me koud, ik erger me er dus ook niet aan. Maar aan dat oranjegedoe des te meer :-) Stiekem hoop ik dus ook dat ‘het’ snel afgelopen is, ik ben immuun voor het oranjevirus.

Time executed 0 seconds