Goed voorbereid naar het Staatsexamen NT2 Lezen B1 / B2

Franse bulldog op het toilet2 Goed voorbereid naar het Staatsexamen NT2 Lezen B1 / B2

Niet iedereen is een leesfan. Toch lees je op een dag wat af: sociale media, what’s app berichten, instructies, e-mails, het laatste nieuws enz. Zit je niet op het gewenste niveau voor je Staatsexamen NT2 Lezen of wil je leestips of meer verschillende soorten teksten lezen, lees dan even verder.

Algemene leestips:

1 Lees over onderwerpen die je interessant vindt.
2 Lees korte teksten. Bijv. kranten, websites en / of verhalen.
3 Gebruik de Nederlandse versie van apps, computerprogramma’s en games die je veel gebruikt.
4 Lees iedere dag 30 minuten Nederlandse teksten – zet een wekker!
5 Kies een ontspannen plaats om te lezen: in de bus naar je werk, in bed, op de bank na het eten of in het kleinste kamertje. Dat is niet alleen ontspannen, het heeft ook een ander voordeel. Een vaste plaats kan helpen om er een vast leesmoment op de dag van te maken. Lezen wordt dan een fijne routine.

En boeken lezen? Boeken lezen is natuurlijk prima, maar als het verhaal niet leuk of te moeilijk is, stop je er al snel mee of het lezen wordt een marteling. Bij korte teksten kun je makkelijk naar een ander artikel overstappen. 

Non-fictie lezen:
- Lees artikelen uit de gratis krant Metro. Deze krant heeft veel korte artikelen. De onderwerpen zijn niet moeilijk en de journalisten gebruiken korte zinnen.
- Lees websites van Nederlandse kranten: www.ad.nl, www.dvhn.nl (nieuws uit Noord-Nederland), www.metronieuws.nl, www.nrc.nl, www.telegraaf.nl, www.trouw.nl, www.volkskrant.nl.

- Lees populaire nieuwssites: www.nos.nl, www.nu.nl, www.rtlnieuws.nl,

- Lees Nederlandse tijdschriften over onderwerpen die je leuk vindt. Met korte stukjes en veel foto’s. Voordeel is dat als je iets niet helemaal begrijpt, je makkelijk aan een nieuw stukje kunt beginnen. Voorbeelden van populaire tijdschriften met zowel korte als lange artikelen: Quest, Nieuwe Revu en Psychologie Magazine.

- Lees achtergrondartikelen op www.decorrespondent.nl (betaald)
Tip:  je kunt lid worden van hun nieuwsbrief of ze ‘ leuk vinden ‘ op Facebook en Twitter voor gratis artikelen in je timeline. Bijna alle tijdschriften en nieuwssites hebben deze opties.

- Apps: verzamel Nederlandse artikelen in apps zoals Pulse en Flipboard (of een RSS-reader)

Fictie lezen:
Bundels korte verhalen / fragmenten van diverse auteurs – als je wilt proeven wat de Nederlandse literatuur zoal biedt. Voordeel is dat je kennismaakt met diverse Nederlandse schrijvers (over wie je op internet van alles kunt vinden, eventueel ook in het Engels) en hetzelfde voordeel werkt als bij tijdschriften: als je de draad helemaal kwijtraakt, kun je gewoon aan een ander verhaal beginnen. Het is erg jammer als je vol goede moed start met een roman en er na 80 bladzijden achterkomt dat je het verhaal niet leuk vindt en/of niet meer snapt.

Welke auteurs / boeken?
- Tessa de LooToon Tellegen, Jan Siebelink en Manon Uphoff zijn Nederlandse  auteurs van korte verhalen. Andere bekende ‘ korte verhalen schrijvers’ zijn Roald Dahl en Haruki Murakami.

- Op Lezen voor de lijst staan een aantal boeken die geschikt zijn voor / vanaf 15- t/m 19-jarigen.

- Op Leesplein staan veel eigentijdse boeken voor verschillende niveaus. Bij elk boek wordt informatie gegeven over de inhoud.

- Gemakkelijk geschreven boeken: in de bibliotheek zijn boeken te leen die geschreven / bewerkt zijn voor volwassen beginnende lezers. Vraag er naar aan de balie.
Makkelijk te lezen boeken voor volwassenen verkopen ze bij Eenvoudig Communiceren.

- Kinderboeken zijn niet altijd gemakkelijk leesbaar, omdat bij de keuze van het idioom en de afbeeldingen wordt uitgegaan van kinderen die in een Nederlandse context zijn opgegroeid.

Laatste tip: lol in lezen is het belangrijkste. Maak het jezelf gemakkelijk: kies leuke teksten over onderwerpen die je interessant vindt. Lezen is dan een relaxed half uurtje en geen zware opdracht.

Reageren uitgeschakeld

Filed under boeken, Nederlands, NT2, onderwijs

Comments are closed.

Time executed 0 seconds