Doe mij maar een ballenbak: over taalspelletjes op tv

 Doe mij maar een ballenbak: over taalspelletjes op tvNederlanders houden van taalspelletjes op tv: Lingo, Tien voor Taal, TatataTaal, Boggle (oké, is een generatiekloof geleden). En in tal van tv-shows zitten taalonderdelen: 2 voor 12 (eindronde), Ik houd van Holland (spellingsronde), Rad van Fortuin (oké, da’s een nog diepere kloof geleden).

Spellingstrijd
Nu is er een nieuwe taalshowhit: Stabilo Spellingstrijd. Meer dan 750.000 landgenoten keken afgelopen zaterdag naar deze kinderspellingsshow. Vol stoere kinderen die in een minuut alle mogelijke spellingskwalen moeten overwinnen: abces, diarree, boerka, artisjok. Het valt niet mee.

Halt: stop den verloedering der Nederlandsche taal
Iedereen zeurt altijd over de verloedering van het Nederlands, over academici die geen fatsoenlijke brief meer kunnen schrijven, over de krochten van e-mails die collega’s versturen, notulen vol etterende spelfouten met een interpunctie van kut komma kut. Dat is misschien wel zo… Maar als het er op aankomt, dan willen we het goed doen.

How how how, welkom bij de Taalshow
Dat is toch opvallend: zodra we er een spelletje van maken, willen we het kunnen, willen we winnen, willen we laten zien dat we het belangrijk vinden en vooral dat we er beter in zijn dan de ander.
Dat brengt me op een idee: misschien moeten we van alle schriftelijke activiteiten een spelletje van maken. We geven het een hippe naam en plaatsen er een kek decortje bij. De schijnwerpers er op, een leuke ballenbak erbij, opgefokt muziekje er onder, paar slissende kidzzz met buitenboordbeugeltjes erbij. Ik zie het helemaal zitten. En als ik het dan toch voor het uitkiezen heb: graag met Eva Jinek. Wedden dat het spellen ons voortaan buitengewoon goed af gaat.

Reageren uitgeschakeld

Filed under Nederlands, taal op tv

Comments are closed.

Time executed 0 seconds