7 handige taalwebsites

Schrijvende monnik 150x150 7 handige taalwebsitesAls ik 10 jaar geleden de betekenis van een woord wilde weten, dan was ik geheel aangewezen op de drie taalboeken die ik in de kast had staan. Die drie, inmiddels zeer beschadigde, boeken heb ik nog steeds. De Schrijfwijzer van Renkema, de Dikke van Dale en een spreekwoordenboek van de basisschool (!): ik gebruik ze nu nooit meer. Jammer, maar er is veel voor in de plaats gekomen:

Online Groene Boekje
Oké, officieel heet het Groene Boekje ‘Woordenlijst Nederlandse Taal’. Handige website voor het opzoeken van de juiste spelling of het geslacht van woorden

OnzeTaal.nl
Op de website van Onze Taal zijn alledaagse taalproblemen mét een oplossing verzameld.  Wanneer schrijf je hen en wanneer hun? Hoe gebruik je aanhalingstekens en hoe schrijf ik sms’je of Geef ‘m van jetje? Is je prangende taalkwestie niet opgelost met de honderden adviezen op de site? Dan kun je altijd nog de telefoon pakken om Onze Taal om persoonlijk taaladvies te vragen.

Taaladvies.net
Overzichtelijke website met veel uitleg over taalkwesties.

Synoniemen.net
Voor elk woord een synoniem: geweldig fantastisch. Onmisbare site als tekstschrijven een belangrijk onderdeel van je werk is.

VanDale.nl
De betekenis van een woord opzoeken gaat eenvoudig via Vandale.nl. Lang niet alle woordbetekenissen vind je hier. De betaalde versie biedt toegang tot het complete woordenboek. Er is nu ook een Dikke van Dale app. Hoe vet is dat niet?
Betekenis niet gevonden? Tik in Google: het woord + betekenis. Dan volgen er duizenden hits met de betekenis van het gezochte woord.

Spreekwoord.nl
Spreekwoord.nl is een fijne zoeksite voor spreekwoorden en gezegden.

Beterspellen.nl
Veel taalregels én een dagelijkse spellingquiz vind je op deze website. Beterspellen.nl  is opgezet voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo, maar voor volwassenen is het ook een prima taalsite.

 

 

Reageren uitgeschakeld

Filed under taal, taal op het web

Comments are closed.

Time executed 0 seconds