Eufemismen zijn voor watjes

belastingbrief Eufemismen zijn voor watjesWikiP. zegt: Eufemismen worden gebruikt om onaangename zaken te beschrijven met woorden die van zichzelf niet aanstootgevend zijn. Dit is met name nogal eens gewenst in public relations en politiek. Grrr. Waarom is het lastig om te zeggen waar het op staat?

Je kunt dit zeggen:
Na de reorganisatie bij het energiebedrijf waar Cor werkte, kreeg hij het wat lastig. Na een paar dagen moest Cor vertrekken en  kwam hij tussen twee banen in te zitten. Voortaan moest Cor op de kleintjes letten. Hij besloot het voordelig op te lossen door op een creatieve manier zijn belastingpapieren in te vullen. Dat liep vrij snel in de papieren en in de gaten. Een bezoekje van de gerechtsdienaren was het resultaat. Er kwamen hardhandige ondervragingstechnieken aan te pas. Binnenkort moet hij voorkomen.

Of dit:
Cor werd ontslagen bij het milieuvervuilende bedrijf waar hij werkte. Na een paar dagen kon Cor oprotten en zat hij zonder werk. Voortaan had Cor geen cent meer te makken. Cor besloot het illegaal op te lossen door de belasting te besodemieteren. Al snel stonden de wouten op de stoep. Die sloegen Cor compleet verrot. Het was duidelijk: hij was flink de lul. En dit was nog maar het begin van de straf.
Zo. Dat moet je nooit niet doen: belasting ontduiken.

Reageren uitgeschakeld

Filed under Nederlands, stijlfiguren

Comments are closed.

Time executed 0 seconds